Rymdmottagandet

Rymdhotell

Boende, restauranger, caféer, butiker och andra liknande verksamheter är med och bidrar till rymden som vår vardagliga plats och ser till att upplevelsen blir en helhet. Lärdomar om hur man löser problem i tyngdlöshet kan bidra med mångsidig kunskap. Bild: NASA

Hotellet är moduluppbyggt för att kunna anpassas för olika behov. Här finns möjlighet att spendera något dygn i en simulerad rymdkoloni. Boende- och hotelldelar byggs mycket flexibelt, baserade på boendemoduler. Enskilda boendemoduler kan användas som små lägenheter och forskarbostäder för korttidsboende, som hotellrum eller som fönsterlösa rymdsviter

Innanför boendemodulerna, mot byggnadens centrala ljusschakt, finns gemensamma ytor omgivna av hydroponiska trädgårdar. En del moduler kan ha inre fönster som vetter mot dessa gemensamma ytor.  En möjlig initial uppdelning kan vara 300 hotellrum och ett 30-tal små lägenheter och rymdsviter.

Vid internationella kongresser i centret, förbokas ett stort antal rum som erbjuds de olika delegationerna. Kongressplatser ska kunna erbjudas i den cirkulära 360-teatern där många gånger fler deltagare också kan delta via digitala ”portaler” från andra möteslokaler – gärna icke-resta från andra länder. Det ska vid sådana tillfällen även vara möjligt att såväl friställa ett 50-tal konferensrum som den temporära utställningslokalen.

 

Rymdrestaurang och café

CFSCs restauranger, bistroer och caféer, med rymdteman som anpassas över tiden, skapar upplevelser och smaksensationer både för de som besöker centret kortvarigt och för de som mer regelbundet besöker byggnaden. Mat och dryck skapas, precis som byggnaden, med hållbarhet och ekologiskt tänkande som förtecken. Hållbar njutning som sparar planeten.

Rymdterrassen

Allra högst upp placeras en exklusiv bar med nobelpristagaren Harry Martinsons berömda rymdepos ”Aniara” som inspiration. I baren finns möjlighet att ställa upp speciella forskningsinstrument, mottagare, etc.  Besökarna kan njuta av utsikten och den tankeväckande rymdträdgården. Trädgården kan vara utformad i olika sektioner där inspirationen hämtas från solsystemets planeter. Rymdupplevelsen från första våningen sammanlänkas med blicken mot rymden.