Rymdutbildningen

Rymdgymnasium – tredje året! Nu med Spira Teoretiska Gymnasium

(Tekniskt problem med videon. Löses i samband med kommande uppgradering)

Fuglesang Rymdgymnasium är ett samarbete mellan Stiftelsen Fuglesang Space Center och Spira Teoretiska Gymnasium (tidigare Hvilan Gymnasium). Det är en gymnasieutbildning där rymden är tema och där våra livsbetingelser, både på jorden och utanför den, är öppna för utforskande. De första två årskullarna har varit en stor framgång och hösten 2023 startade den tredje. Nästa läsår planeras versamheten skalas upp både i Stockholm och till nya orter

Utbildningen genomförs idag i Spira Teoretiska Gymnasiums fantastiska lokaler på Stora Essingen, mitt i Stockholm. Där får du en utbildning som förbereder dig för vidare studier och spännande arbeten inom ett framtidsområde.

Vi utgår från det klassiska naturvetenskapliga programmet. Att studera rymden är ett brett vetenskapligt, tekniskt och praktiskt område som inkluderar allt – från farkostdesign, partikelfysik, klimatmodeller, meterologi, telekommunikation och instrumentdesign – till psykologi, biologi, matematik, rymdjordbruk, kemi och naturligtvis, rymdfärder till Månen och vidare till Mars.

Detta öppnar upp arbetsmarknaden inom mängder av yrken – både sådana som finns idag och sådana som du och dina studiekamrater kommer att själva skapa senare i livet.

Spira Teoretiska Gymnasium Stockholm

Skolan i Stockholm startade 2018 och bedriver idag undervisning i fräscha lokaler på Stora Essingen med hänförande sjöutsiktutsikt.

Spiras huvudägare är själva mycket erfarena pedagoger och skolledare.

Fuglesang Space Center

Rymdområdet är i en ny era. Det behövs en ny mötesplats, på jorden och i cyberrymden. Vi har inte den gamla kapplöpningen mot ett teknologiskt herravälde genom rymden. Istället har vi entreprenörer som nu tar steget och vill utforska Mars och andra himlakroppar. Nya yrken som fokuserar på människans livsbetingelser. Akademiker och ingenjörer som vill bedriva forskning och utveckling, både i rymden och om rymden.

Stiftelsen har en vision som både vilar på och utvecklar lärdomar hämtade från utforskandet av rymden. Ett center, en öppen plats, en destination för alla, där man kan upptäcka, utforska, utbilda, uppleva, arbeta och mötas.

Ladda ner denna pdf, för att läsa mer. Eller läs profilbeskrivning med poängplan.
(Dokumenten gäller tidigare läsår och kommer att uppdateras inom kort)

Eller sänd ett mail till: utbildning (at) rymdcenter.se

_________________________________________________________________________________

Planer för framtiden:

Rymdkurser med övernattning

Många skolor, framförallt ute i landet, saknar laboratorier. Lärarna får ofta göra det bästa de kan för att skapa intressanta experiment med hjälp av snören och tomma förpackningar. FSC ska tillhanda välutrustade laboratorier med specialutbildade lärare som inspirerar och tar fram intressanta experiment för att stimulera nyfikenheten hos tillresta skolklasser.

Konceptet bygger på att skolklasser kommer till Stockholm med sina lärare. Tanken är att de på sikt också ska kunna bo på Fuglesang Space Center, i lägenheter stora nog att rymma en klass och deras lärare under upp till en vecka. Nästan som att bo på rymdstationen ISS…

I laboratoriet Columbus på rymdstationen ISS odlas grönsaker i viktlöst tillstånd. Bild: NASA

I laboratoriet Columbus på rymdstationen ISS odlas grönsaker i viktlöst tillstånd. Bild: NASA

Spetskompetens kommer av teori och praktik tillsammans

Hela Rymdcentret genomsyras av utbildning och lärande. Gemensamma värden för alla kunder och intressenter inom affärsområdet Fuglesang Rymdutbildning är kunskap och utbildning. Att då få lov att vistas i speciella lokaler som genomsyras av spetskompetens och rymd ger en Wow! känsla som elever och lärare bär med sig när de beskriver sin arbetsplats för andra. Användandet av exklusiva och utvecklade rymdlabb skapar en bättre förståelse för naturvetenskap för alla åldrar.