Rymdutbildningen

Rymdgymnasium – andra året!

Fuglesang Rymdgymnasium är ett samarbete mellan Stiftelsen Fuglesang Space Center och Hvilan Utbildning. Det är en gymnasieutbildning där rymden är tema och där våra livsbetingelser, både på jorden och utanför den, är öppna för utforskande. Första årskullen har varit en stor framgång och hösten 2022 startade den andra. Nästa läsår planeras versamheten skalas upp både i Stockholm och till nya orter

Utbildningen genomförs idag i Hvilan Gymnasiums fantastiska lokaler på Stora Essingen, mitt i Stockholm. Där får du en utbildning som förbereder dig för vidare studier och spännande arbeten inom ett framtidsområde.

Vi utgår från det klassiska naturvetenskapliga programmet. Att studera rymden är ett brett vetenskapligt, tekniskt och praktiskt område som inkluderar allt – från farkostdesign, partikelfysik, klimatmodeller, meterologi, telekommunikation och instrumentdesign – till psykologi, biologi, matematik, rymdjordbruk, kemi och naturligtvis, rymdfärder till Månen och vidare till Mars.

Detta öppnar upp arbetsmarknaden inom mängder av yrken – både sådana som finns idag och sådana som du och dina studiekamrater kommer att själva skapa senare i livet.

Hvilan Gymnasium Stockholm

Skolan i Stockholm startade 2018 och bedriver idag undervisning i fräscha lokaler på Stora Essingen med hänförande sjöutsiktutsikt.

Hvilan är en anrik skola med över 150 års erfarenhet av utbildning.

Fuglesang Space Center

Rymdområdet är i en ny era. Det behövs en ny mötesplats, på jorden och i cyberrymden. Vi har inte den gamla kapplöpningen mot ett teknologiskt herravälde genom rymden. Istället har vi entreprenörer som nu tar steget och vill utforska Mars och andra himlakroppar. Nya yrken som fokuserar på människans livsbetingelser. Akademiker och ingenjörer som vill bedriva forskning och utveckling, både i rymden och om rymden.

Stiftelsen har en vision som både vilar på och utvecklar lärdomar hämtade från utforskandet av rymden. Ett center, en öppen plats, en destination för alla, där man kan upptäcka, utforska, utbilda, uppleva, arbeta och mötas.

Ladda ner denna pdf, för att läsa mer. Eller läs profilbeskrivning med poängplan.

Eller sänd ett mail till: utbildning (at) rymdcenter.se

_________________________________________________________________________________

Planer för framtiden:

Rymdkurser med övernattning

Många skolor, framförallt ute i landet, saknar laboratorier. Lärarna får ofta göra det bästa de kan för att skapa intressanta experiment med hjälp av snören och tomma förpackningar. FSC ska tillhanda välutrustade laboratorier med specialutbildade lärare som inspirerar och tar fram intressanta experiment för att stimulera nyfikenheten hos tillresta skolklasser.

Konceptet bygger på att skolklasser kommer till Stockholm med sina lärare. Tanken är att de på sikt också ska kunna bo på Fuglesang Space Center där det finns lägenheter stora nog att rymma en klass och deras lärare under upp till en vecka. Nästan som att bo på rymdstationen ISS…

I laboratoriet Columbus på rymdstationen ISS odlas grönsaker i viktlöst tillstånd. Bild: NASA

I laboratoriet Columbus på rymdstationen ISS odlas grönsaker i viktlöst tillstånd. Bild: NASA

Spetskompetens kommer av teori och praktik tillsammans

Hela Rymdcentret genomsyras av utbildning och lärande. Gemensamma värden för alla kunder och intressenter inom affärsområdet Fuglesang Rymdutbildning är kunskap och utbildning. Att då få lov att vistas i speciella lokaler som genomsyras av spetskompetens och rymd ger en Wow! känsla som elever och lärare bär med sig när de beskriver sin arbetsplats för andra.

Användandet av exklusiva och utvecklade rymdlabb skapar en bättre förståelse för naturvetenskap för alla åldrar. Det är också från lärarna inom Fuglesang Rymdutbildning som mycket av den pedagogiska kompetensen tas för att skapa riktigt bra pedagogiska utställningar, labb och innehåll i 360-teatern.