Rymdutbildningen

Rymdgymnasium

Rymdgymnasiet är integrerat i centret med starka utbyten mellan KTHs rymdutbildning, internationella rymdorganisationer och rymdcenter.

Utbildningen utgår från kursplanen i Naturvetenskap. Den erbjuder alla ämnen som naturvetenskapliga programmet innehåller, men har ett fokus på hållbarhet och levnadsvillkor hämtade från erfarenheter i arbete med rymden. Eleverna läser minst 2500 poäng och samma gymnasiegemensamma ämnen som på andra skolor men programfördjupningen och kurser inom det individuella valet är inriktade på rymdrelaterade ämnen.

Rymdkurser med övernattning

Många skolor, framförallt ute i landet, saknar laboratorier. Lärarna får ofta göra det bästa de kan för att skapa intressanta experiment med hjälp av snören och tomma tetrapack. CFSC tillhandahåller välutrustade laboratorier med specialutbildade lärare. De inspirerar och tar fram intressanta experiment för att stimulera nyfikenheten hos tillresta skolklasser.

Konceptet bygger på att skolklasser kommer till Stockholm med sina lärare. De bor på Christer Fuglesang Space Center där det finns lägenheter stora nog att rymma en klass och deras lärare under upp till en vecka. Lägenheterna består t ex av 2 rum med 7 våningssängar, några duschrum/toaletter samt ett allrum med enkelt kök för frukost och samvaro. Nästan som att bo på rymdstationen ISS…

I laboratoriet Columbus på rymdstationen ISS odlas grönsaker i viktlöst tillstånd. Bild: NASA

I laboratoriet Columbus på rymdstationen ISS odlas grönsaker i viktlöst tillstånd. Bild: NASA

Spetskompetens kommer av teori och praktik tillsammans

Hela Rymdcentret genomsyras av utbildning och lärande. Gemensamma värden för alla kunder och intressenter inom affärsområdet Fuglesang Rymdutbildning är kunskap och utbildning. Att då få lov att vistas i speciella lokaler som genomsyras av spetskompetens och rymd ger en Wow! känsla som elever och lärare bär med sig när de beskriver sin arbetsplats för andra.

Användandet av exklusiva och utvecklade rymdlabb skapar en bättre förståelse för naturvetenskap för alla åldrar. Det är också från lärarna inom Fuglesang Rymdutbildning som mycket av den pedagogiska kompetensen tas för att skapa riktigt bra pedagogiska utställningar, labb och innehåll i 360-teatern.