Stort firande på Stockholms Gamla Observatorium

Så var det dags! Stort 50-årsfirande av första människorna på en annan himlakropp. Höjdpunkten för den nedräkning som FSC organiserat under hela våren. Fram till 20 juli kl 22.17.40 – ”Eagle has landed”!

Kvällen var FSCs största evenamang hittills, och det var fullsatt med 400 betalande gäster.

<Video>

Trots att firandet låg mitt i sommar-semestern syntes i minglet land annat ”Rymdminister” Matilda Ernkrans (Minister för forskning och högre utbildnig), Rymdstyrelsens Generaldirektör Anna Rathsman, Professor och Astronaut Christer Fuglesang och många, många fler. Nästan alla FSCs partners under Rymdåret var representerade. Sveriges Ingenjörer och rymdindstrin i form av SSC och ESA-Bic var med och sposrade. SVT, Sveriges Radio och Aftonbladet TV sände direkt.

Själva nedräkningen hölls på en scen mitt emot Kafé Himlavalvet, med många intressanta berätteler om både Apollo-programemt och olika delar av svensk rymdverksamhet.

Visualiseringscenter Cs Emil Axelsson och ciceronen Marie Rådbo två virtuella rymdresor i Apollo 11s spår med Open Space, båda för fullt hus på Biograf Grands största bio-salong. ”Pappan” till Open Space, Professor Anders Ynnerman, var också överraskningsgäst.

Astronomen och experten på Apollo-programmet Tom Callen höll mycket uppskattade föreläsningar i Magnethuset och från scenen.

Många av Rymdårets partners beskrev sin verksamhet med möjlighet till frågor.

Vädret var underbart.

Helt enkelt en fantastisk kväll!

Esa-Bic’s inlägg på Facebook med många bra bilder: